Tukim US Facebook

עבור אל תוכן



תמונה

מאמר בנושא תזונת התוכים מאת בועז


  • אתה לא יכול לפתוח נושא חדש
  • אנא התחבר בכדי להגיב
8 תגובות לנושא זה

#1 eladbs

eladbs

  • חבר/ת עמותת מגדלי התוכים

נכתב ב- 18/02/2008 - 00:15

מאמר בנושא תזונה מאת בועז

כתבתי מאמר בנושא שחשוב לדעתי למגדל הרוצה תוכים בריאים, יפים, שמחים ועם תוצאות טובות ברבייה.
המאמר מספק את המידע הנחוץ למי שרוצה להשקיע יותר ולקבל תוצאות בהתאם.



מזון, מזון, מזון.


לא בכדי נבחר הנושא כשם שנבחר. אנשים נותנים לבעלי החיים שלהם תרופות בכמויות מזעריות ולא מתפלאים כשיש השפעה מהותית, אך אינם מיחסים תשומת לב וחשיבות ראויה למזון אותו הם מספקים לבעל החיים בכמויות גדולות יחסית.
תוכי אוכל כשליש ממשקל גופו ביום. המזון הנאכל משפיע מהותית על בריאותו, תוחלת חייו, מבנה גופו, יופיו, יכולת הריבוי שלו וכן על מצב רוחו.
לחם הינו מזון בריא אבל לא בריא לאכול רק לחם. לתוכי גם לא בריא לאכול רק דוחן או כל מזון אחר בריא ככל שיהיה.
גיוון במזון התוכי יספק לו מגוון ויטמינים, מינרלים ואבות מזון חיוניים גם בלי תוספים מלאכותיים כמו אבקות וויטמינים. למרות זאת, התוכי אוכל בטבע עשרות סוגי מזון הכולל גרעינים, ירקות ופירות במגוון שמשתנה עם חילופי העונות. קצת קשה לנו להתחרות במגוון העצום שמספק לו הטבע ולכן רצוי להוסיף גם תוספי מזון מלאכותיים\טבעיים. תוספי המזון כשמם כן הם וכך יש לספק אותם בכמויות קטנות בנוסף למזון עשיר ומגוון.
הגישה שלי בנושא היא שיש לתת לתוכי מזון עשיר ומגוון למכביר ומעט מאוד תוספים מרוכזים - משמעותית פחות מהמינון המומלץ ע"י מי שמוכר או מיצר אותם. הרי יש להם אינטרס להמליץ על מינון גדול ככל שניתן (הם מרוויחים מכך). זאת ועוד, כשהמזון הבסיסי שאנו מספקים עשיר, נחיצות התוספים הולכת וקטנה.

מאמר זה נכתב על ידי כמי שמגדל תוכים קטנים עד בינוניים. הכוונה היא לקוקטיילים, תוכונים אנגליים, ציפורי אהבה, נאופמות ועוד. בתור שכזה, לקבוצה זו אני יכול להיות אחראי. ברור שהגישה וברוב המקרים גם הסוגים והמינון המתוארים כאן יתאימו גם לתוכים קצת יותר גדולים, אך זאת לפי הבנתכם ומיטב שיפוטכם.
כחובב ריבוי תוכים מנוסה, אשר קורא בספרים ובאינטרנט, משתתף מידי פעם בכנסים, לומד, מפנים ומיישם בגידול, כתיבת מאמר זה הינו בגישה מעשית מתוך הניסיון שלי ולא בגישה תיאורטית.

מזון ובע"ח אינם מתמטיקה. יש עוד דעות נכונות, גישות טובות ושיפורים אפשריים. כמוכם, גם אני לומד, שהרי זה מה שמעניין בכל העניין.
נקודה חשובה: אסורה הגישה של הכל או לא כלום. מה שמתואר כאן הינו טיפול של חובב עם להקה גדולה ומושקעת. אפשר בהחלט להשקיע פחות ולתת לתוכים רק חלק מהמגוון הגדול המתואר בהמשך, אך לזכור- מזון, מזון, מזון.

הערה חשובה אחרונה: התוכי, כבעלי חיים רבים אחרים אינו נוטה להחליף סוגי מזון בקלות. הדבר נובע מכך שבטבע בעל חיים סקרן שמנסה סוגי מזון לא מוכרים, מנסה גם צמח רעיל ומת. לכן יש תהליך איטי ומיגע להרגיל את התוכים לסוגי מזון נוספים בריאים וטעימים ככל שיהיו. השיטה היא להמשיך ולתת להם את המזון בקרבת המזון שהם רגילים לאכול.

זהירות סכנה
לפני שנגיד מה כן, נציין ונדגיש מה לא.
אסור לתת לתוכי: אבוקדו ושוקולד.

שיהיה ברור, איני ממליץ לעשות ניסיונות על התוכי שלכם. אני מניח שיש עוד צמחים רבים רעילים או "רק" מזיקים למערכת הרבייה, מערכת העיכול וכו'. לכן אם יש ספק, תבדקו קודם כדי שלא תצטערו.

בהזדמנות זאת נציין את רעילותו של גז הנפלט מטפלון כאשר הוא נשרף. טפלון מצפה סירים, מחבתות מגהצים וכו'. אם משאירים מחבת מצופה טפלון ונגמר השמן או הנוזלים שבמחבת , המחבת מתחממת מאוד, הטפלון נשרף ופולט גז הרעיל לתוכים. במקרה שזה קורה יש מייד לפנות את התוכי מהמקום. אם לא ניתן, יש לפתוח מייד את כל החלונות והדלתות. מדהים כמה מהר ימות התוכי מהרעלה כזו.
באופן כללי, מערכת הנשימה של תוכי (וציפורים בכלל) משוכללת ורגישה הרבה יותר משל היונקים ובניהם אנחנו - אך זה נושא למאמר נפרד. לכן יש להיזהר מאוד עם גזים וחומרים מתאיידים (דלק, צבעים, ספריי-דאודורנט, אלכוהול, טרפנטין וכו').

מזון בסיסי
המזון הבסיסי העיקרי שהתוכים אוכלים הינו גרעינים מהסוגים שלהלן. יש להביא בחשבון שגרעינים נוספים ניתנים על ידי במסגרת המזון הטרי שיפורט בהמשך. מי שמסיבה כלשהי לא נותן מזון טרי, כדי שיגוון יותר את תערובת הגרעינים.
תערובת הגרעינים ניתנת על ידי עם כל הגרעינים יחד. אין טעם לתת כל סוג גרעין לחוד בכלי נפרד.

אני שם בכלובים מזון בסיסי לשבוע. עם הניסיון ניתן לראות בכל כלוב מהי הכמות הנאכלת ולשים מעט יותר מכך. לדעתי אין טעם לתת כל יום או יומיים מזון בסיסי, פשוט חבל על העבודה.
עם הזמן לומדים על פי הכלי אם יש בו גרעינים מלאים או רק קליפות.
בכלוב שהתחתית בנויה מרשת, אני ממליץ לשים תבנית או מגש כלשהו מתחת לכלי האוכל, כדי שהתוכי יוכל לאכול גם ממה שנפל מכלי האוכל - הרבה מהאוכל נופל.

להלן התערובת הבסיסית:
דוחן לבן – 60%. גרעין כדורי קטן בהיר עם קליפה. יש בו כ- 4% שומן, 10% חלבון ו 70% פחמימות.
בוריאה – (בעברית חפורית) 24%. גרעין אפור מאורך בדומה לגרעין אורז עם קליפה.
מכיל אחוז גבוה של חלבון החיוני לבניית שרירים ורקמות אחרות.
סיטריה – (או צטריה) 12%. גרעין קטן מהקודמים בצבע אדמדם או צהוב.
חמניות- 4%. לתוכים עדיף החמניות הקטנות ולא סוג ב' או ג' מהחמניות הגדולות.
מכיל 50% שומן(!) אך מכיל גם הרבה סידן בדומה לקיטניות. רמת זרחן גבוהה המפריעה לספיגת הסידן.

הערות והסברים
1.אני משתמש רק בדוחן לבן למרות שלא בטוח שהוא יותר טוב. הוא לבטח יקר יותר. לא כל הציפורים מתלהבות מדוחן חום או צהוב.
2.אחת הבעיות עם תערובות מוכנות היא ששמים בהן דוחן לבן חום וצהוב כדי שהן תראינה צבעוניות , עשירות ומגוונות. הדוחן הינו המרכיב הזול ביותר בתערובת ובמיוחד הדוחן הצהוב והחום שהם הזולים ביותר. גם אם כתוב שיש את רשימת כל הגרעינים שצריך, תסתכלו ותבדקו בשקית. פשוט להסתכל דרך הניילון או לקחת חופן ביד ולראות שהתערובת מכילה את הגרעינים הדרושים ובכמות סבירה. לא מספיק אם יש בחופן 2-3 גרעיני בוריאה וכמות דומה של סיטריה. לדעתי קשה למצוא תערובת מוכנה טובה. הדרך לפתור את הבעיה היא לקנות שקית או שק של כל סוג ולערבב. בשוק התוכים יש לקנות בשקיות ושקים כל סוג גרעין שצריך.
3.בוריאה הינו המרכיב היקר ביותר כיום. לכן כמעט ואינו נכלל היום בתערובות רגילות. יש בו רמת חלבון גבוהה החשובה לתוכים בעיקר בזמן האכלת הגוזלים. חלבון הוא המרכיב החשוב והעיקרי בבניית רקמות השריר.
4.סיטריה הינו גרעין יקר יחסית ולכן גם הוא מופיע בכמות מזערית בתערובות מוכנות. אני מעדיף את הסיטריה האדומה מכיוון שמכינים לי את התערובת, וכך קל לי יותר לוודא שיש בה את הסיטריה היקרה שהזמנתי (ושילמתי). בעין לא כל כך מקצועית, הסיטריה הצהובה דומה לדוחן הלבן והצהוב.
5.גרעיני חמניות צריכים להיות מלאים. בסוג ב' או ג', חלק גדול מהגרעינים פשוט ריקים. לכן עדיף חמניות קטנות הנקראות גם אמריקאיות שמתאימות גם לתוכים הקטנים ותכולתן גדולה יותר. בגרעיני חמניות יש 50% שומן! לכן אסור לתת לתוכים יותר מידי מגרעין זה. ניתן להעלות קצת את אחוז החמניות בתערובת בחורף כשקר, או כשהתוכים מגדלים גוזלים. יש להביא בחשבון שציפור שמנה מתרבה פחות טוב! לכן עדיף לא להגדיל את אחוז החמניות, ובכל מקרה אני לא ממליץ על יותר מ-10% מהתערובת.
6.גרעיני החמניות בדומה לגרעינים האחרים צריכים להיות לא קלויים וללא מלח!
7.לתערובת היבשה איני מוסיף תוספי מזון בכלל. התוספים אינם "נדבקים" לגרעינים ואיני יכול לדעת מה מזה הם אכלו.

הסלט
הסלט הינו כינוי חיבה לתערובת הטרייה שהתוכים שלי אוכלים. אני מכין סלט גדול ואחיד למרות שכל סוג תוכים ולעיתים אף כל תוכי מסוים מעדיף ממנו מרכיבים אחרים.
הסלט מורכב מ 40%-50% ירקות קצוצים, 40%-50% תערובת הנבטה (תערובת גרעינים מושרית במים), 20%-5% תוספות.
אחד היתרונות של ירקות אלו, תערובת ההנבטה והתוספות, הוא שגם כשהם קצוצים (או שנשאר חצי ירק) במקרר, הם לא מתקלקלים במשך יומיים שלושה ואפילו ארבעה. כלומר אפשר להכין את כל הסלט לשלושה ימים ולתת כל יום קצת. מהסיבה האחרונה, אני לא שם תפוח ופירות אחרים בסלט. פירות מתקלקלים מהר יחסית.
כשיש לתוכים גוזלים הם "טורפים" כמות עצומה של סלט. זוג קוקטייל או תוכי אהבה עם 4 גוזלים, אוכל ומאכיל כשתי כפות גדושות ביום בנוסף לגרעינים היבשים וקצת כופתאות. כשאין גוזלים, כפית או גבעה קטנה ליום מספיק לגמרי עבור אותו זוג.

א. ירקות קצוצים
את הירקות : גזר קישוא וסלק אדום אני קוצץ במגרדת (פומפייה) בחורים הקטנים בדומה לחורים שעושים בהם גזר מרוסק (לבני אדם).
יחס הכמויות – 3-5 גזרים, קישוא אחד וחצי סלק קטן.
ירקות נוספים שניסיתי-
חסה\כרוב- בעקר חסה. התוכים מאוד אוהבים. ירקות אלו יש לשטוף היטב מריסוסים נגד תולעים שהחקלאים נוטים להשתמש בכמויות גדולות. ניתן לתת חתיכות חסה גם בלי הסלט.
ריג'לי- זהו צמח נוי עם עלים בשרניים שניתן להוסיף לסלט או לתת ענפים קטנים עם עלים. מי שלא מכיר, שישאל את מי שיודע איך הצמח נראה.

ב. תערובת הנבטה
אני משתמש בתערובת מוכנה + שיפורים.
היתרון בתערובת מוכנה היא שיש בה מרכיבים רבים, מכל אחד קצת. הבעיה עם התערובת המוכנה היא שיש בה גרגרים גדולים דמויי אפונה וחומוס שחלק גדול מהתוכים שלי לא אוכלים.
התערובת שאני משתמש נקראת "תערובת יונים" והיא מיובאת מבלגיה ע"י יבואן בשם "תוכיה". ניתן למצוא מוצרים שלהם בחנויות, לא בכולן את תערובת ההנבטה. מקומות שאמורה להיות התערובת : "ציפור ציפורי" של מאיר קרוט במושב ציפורי אשר בצפון, או חמד לחי ב"מושב חמד" צמוד למחלף שפירים אשר במרכז. התערובת מכילה גרעינים יבשים של (בלי להיות מדויק) – תירס, דורה, שיבולת שועל, חריע, חומוס, אפונה יבשה, עדשים, חמניות, פישתן, פרליה ועוד.
אני מוסיף- (לא הכרחי)- דורה, שיבולת שועל, עדשים חומים קטנים, שעועית תאילנדית ( נקראת גם "משי") , פרליה.
גם בשוק התוכים יש לקנות תערובת דומה, רק שהיא מכילה בד"כ גם גרעיני שעועית גדולים שאצלי לא נאכלים (לא נורא).
את התערובת יש לשטוף ואח"כ להשרות במים כ-24 שעות, לא יותר. אחרי כן יש לשטוף טוב כ 2-3 דקות בזרם של הברז ולהניח בכלי סגור אך מאוורר. יש לשטוף את התערובת פעמיים ביום עד שמוסיפים לסלט. לא כדאי לשמור יותר מ – 24 שעות נוספות, מכיוון שמתחילה להיווצר פיטריה או עובש.
הכלי צריך להיות סגור כדי שלא יבואו זבובים וברחשים. הכלי גם צריך להיות מאוורר כדי שהתערובת לא תחמיץ ותתקלקל. אני משתמש לשם כך בשני כלי פלסטיק: אחד פנימי ללא מכסה עם תחתית מחוררת ( חורים במקדח 1מ"מ ). והשני החיצוני, עם מכסה מחורר בחורים קטנים(באותו מקדח).

בחורף ניתן להשאיר את התערובת להשריה בבית. בקיץ מכיוון שחם, התערובת תוססת ומחמיצה. לכן אני משאיר אותה בלילה על אדן החלון וביום במקרר.

בזמן ההשריה במים, אני מוסיף ויטמינים נוזליים מסוג "אמינו-ויט" של חברת "לינביץ תעשיות" מבית יצחק כדי שהגרעינים יספגו אותם. יש להוסיף את הויטמינים הנוזליים או האבקה לסלט המוכן. במקרה כזה יש לשים כחצי כפית מהאמינו-ויט הנ"ל לליטר סלט, מכיוון שלא מתבזבז חלק מהוויטמינים במים שנשפכים לבסוף.

ג. תוספות
התוספת העיקרית שאני מוסיף היא תערובת ביצים- שוב של היבואן "תוכיה". יש גם של חברות אחרות אך תערובת זו מצוינת ונוחה לשימוש. על הקופסה מצויר תוכון ירוק .
תערובת הביצים עושה את הסלט גם נוח לערבוב פחות דביק.

בתערובת ביצים יש רמת חלבון גבוהה מאוד. כפי שכבר נכתב, יש לכך יתרון בזמן האכלת גוזלים. מאידך , אסור להגזים במינון מכיוון שעודף גדול של חלבונים יוצר עומס על הכליות, עומס שהינו מסוכן לציפור שאינה מאכילה גוזלים.
תוספת מומלצת בזמן האכלת גוזלים היא לחם . ניתן לפורר אותו לפרורים בתוך הסלט. יש להשתמש בלחם טרי וללא עובש . התוכים המפונקים שלי אוהבים מאוד לחם עינן של מאפיית "אנג'ל" או לחם פרוס בשקית ואפשר להשאירו במקרר ולהוציא בכל פעם פרוסה או שתיים לפי הכמות הדרושה. חצי פרוסה לזוג עם שני גוזלים, או פרוסה שלמה לזוג עם 4 גוזלים. פעמיים בשבוע, זה סביר.
בזמן שאין גוזלים הלחם משמין את הציפורים מפני שהן אוהבות אותו ואוכלות הרבה מידי. מכיוון שבד"כ יש זוגות שמאכילים גוזלים וזוגות שאינם מאכילים כדאי להתפשר באמצע.

אורז הינו תוספת טובה וקלה להכנה. אני לא ניסיתי לתת לתוכים שלי, אך מגדלים רבים נותנים לתוכים גם אורז לבן מבושל ללא תבלינים וללא תוספת מלח. אפשר להוסיף את האורז לסלט או בנפרד. ביצים קשות ניתן לפורר בתוך התערובת עם הקליפה. חייבים להרתיח את הביצים לפחות 15 דקות אחרי שהמים יתחילו לרתוח נגד חיידק הסלמונלה שהינו עמיד מאוד ומסוכן לתוכים.
בקיץ כשחם, הביצה מתקלקלת מהר והופכת למסוכנת. בחורף הבעיה פחותה והתוכים אוהבים מאוד את הביצים בעיקר כשיש גוזלים. תערובת הביצים או ביצים קשות- אבל לא יחד.
בתקופת החיזור והגוזלים, אני מוסיף לעיתים תערובת לציפורים אוכלות חרקים. תערובת זאת נקרא . יש בה קצת תולעים יבשות ותוספות אחרות ממש לא הכרחי.Soft bill תערובת ל-

ניתן להוסיף לאחר הכנת התערובת ויטמינים באבקה. כפי שכבר ציינתי - הרבה פחות מהכמות המומלצת. ישנן הרבה אבקות ויטמינים ולעניות דעתי, זה לא מזיק אך לא ראיתי הבדל משמעותי בתוצאות – לא ברבייה אלא בבריאות ומראה הציפור.

כופתאות
אני משתמש לחלק מהתוכים בכופתאות פרסטיז' ( (prestige של חברת נוטריברד (nutribird)
של "תוכיה". קוקטילים וציפורי האהבה בעיקר אוכלים בסביבות 5%-10% מהמזון שלהן כופתאות. הכופתאות המתאימות לסוגי תוכים אלו נקראות 14 G עם כמות חלבון רגילה המתאימה לציפור בוגרת לא בעונת הרבייה. כופתאות 18G לתקופת הרבייה ולגוזלים בגדילה, עם רמת חלבון גדולה בהרבה. שמתי לב שהם אוהבים יותר את ה 18G. לא כל הציפורים אוהבות ולוקח זמן להרגיל אותן. יש על הקופסה או השק הסבר איך להעביר אותן לאכול כופתאות.
אני משתמש בכופתאות כתוסף מזון. יש בו מגוון אבות מזון, ויטמינים ומינרלים ואין ספק שזהו מזון בריא מאוד. לעצלנים במיוחד התוכי יכול להחזיק מעמד זמן רב באכילת כופתאות בלבד.
יש מספר מגבלות לכופתאות:
א. הן סופגות לחות ונהיות כמו ביסקוויט שעמד בחוץ וזה תוך יום. התוכים אוכלים כמעט רק מה ששמתי להם באותו יום. כלומר כל יום יש לשים כמות קטנה.
ב. הכופתאות הטובות יקרות. למרות שתיאורטית אין קליפה ולא מתבזבז , בפועל הרבה נופל מתקלקל מפני שנשאר ולא נאכל, מתפורר בתוך כלי האוכל וכו'.
ג. אם אתם מגדלים גוזלים רק על כופתאות, מי שקונה את התוכי הגמול, צריך להאכיל אותו כופתאות או להעביר אותו בזהירות לאוכל רגיל קרי גרעינים. מכיוון שלא מקובל עדיין להאכיל ציפורים רק בכופתאות, יכולות למות לו הציפורים וחבל.
ד. עם כל המחקרים והבדיקות אני עדיין מאמין בגיוון המזון. בכל מקרה נראה לי סיוט לאכול כל הזמן רק סוג מזון אחד, בריא ככל שיהיה.

מזון מהיר
כפי שכבר ציינתי, ישנם מספר מיני מזון מהיר.
פרוסת לחם טרייה שלמה אפשר לתת לתוכים עם גוזלים וכשאין זמן להכין סלט. כפי שציינתי, לא מתאים לכל יום, אך מצוין למקרי "חרום".
אפשרות נוספת היא עלה שלם של חסה.
אחת האפשרויות האהובות בעיקר על קוקטיילים ותוכי אהבה היא קלח תירס לא מבושל. היתרונות של התירס הם שקל לתת אותו והוא מפטם את הגוזלים שגדלים מהר ועוברים את הגיל הקריטי. עד גיל זה שבועיים-שלושה, הם רגישים מאוד והתמותה גדולה יותר. שוב, כשאין גוזלים לא לתת יותר מידי תירס, שכן בדומה ללחם, הוא משמין ( במצב זה הם גם לא אוכלים ממנו הרבה) תירס חשוב מפני שיש בו רמת ויטמין A גבוהה החשובה לדרכי הנשימה ובעיקר לרטיבות ממברנה קטנה, בפתח בית הבליעה הקולטת ועוצרת אבק וללכלוך בדרכו לכלי הנשימה.
כפי שכבר ציינתי, סיר אורז במקרר מאפשר ללא הכנה רבה לפני ההאכלה לתת מזון זמין לגוזלים.
רוב הציפורים אוהבות תפוחים. באירופה, כשמניידים ציפורים שמים להם חתיכת תפוח, במקום לשים כלי עם מים בכלוב בעת ההעברה, כלי המים נוטים להתהפך ולעשות לכלוך בכלוב ועל הציפורים. יוצאים מכלל זה מהניסיון שלי הם הקוקטיילים שבקושי טועמים מהתפוחים, אך יכול להיות שאני לא מתעקש איתם מספיק.

סיכום
יש הרבה אפשרויות לפנק את הציפורים שלכם ולקבל מהם תוצאות טובות יותר בבריאות, מראה, מצב רוח וריבוי
חס וחלילה, לא לנקוט בשיטה של "הכל או לא כלום" הרבה יותר טוב לתת רבע ממה שכתוב מאשר לא לעשות כלום מכל זה
אם יש שתי נקודות שהייתי מתחיל מהן:
תערובת גרעינים טובה, הכוללת דוחן, בוריאה (חפורית), סיטריה ומעט חמניות. פעמיים-שלוש בשבוע ירקות כגון חסה גזר,קישוא (או מלפפון) וכרוב.

להתראות,
Boaz Birds
052-3935222

_________________



Boaz Birds 052-3935222
http://hydepark.hevr...opic_id=1908664


#2 eladbs

eladbs

  • חבר/ת עמותת מגדלי התוכים

נכתב ב- 18/02/2008 - 00:15

המאמר הועלה לפורום באישורו של בועז .
ותודה רבה לבועז על המידע והשיתוף .
אין להעתיק מאמר זה או להפיץ אותו ללא אישור מכותב המאמר - בועז .
ממליץ לכם לקרוא אותו , למרות שהוא ארוך תוכלו ללמוד הרבה ממנו .


#3 אליאורג

אליאורג

  • מנהל הפורום

נכתב ב- 18/02/2008 - 18:37

אלעד באמת מאמר יפה ומעשיר רואים שהושקע בו לא מעט ידע ומאמץ תמשיך כך בועז ואלעד תמשיך להפציץ תפורום במאמרים אתה תותוחח

#4 לוי_שי3636

לוי_שי3636

  • חבר/ה בפורום

נכתב ב- 18/02/2008 - 21:39

ווואווו סיכום על האוכל שאני אוכל היה לוקח פחות שורות..
כל הכבוד על ההשקעה !! wink.gif תודהה

#5 rokokoko

rokokoko

  • מורחקים

נכתב ב- 18/02/2008 - 22:26

זה על קצה המזלג אדון שי לוי תוכים ותזונה זה דבר מסובך מאוד לאין שיעור
השבוע התחלתי לראות סרט על תזונה של פינקים אורך הסרט שלוש שעות
מי שהזמין אותי לצפיה היא יוסי

נערך על-ידי rokokoko, 18/02/2008 - 22:26.


#6 טובה

טובה

  • חבר/ה בפורום

נכתב ב- 18/02/2008 - 23:30

clap.gif מאמר מצוין שכבר קראתי אותו בפורום אחר. תיקון קטן, תוכיה לא יבואנים יותר של מזון עד כמה שידוע
לי, שיף את ריבובסקי קנו את זכויות היבוא של תוכיה.


#7 rokokoko

rokokoko

  • מורחקים

נכתב ב- 18/02/2008 - 23:51

ידוע לך יותר מידי טוב את צודקת מאה אחוז. המאמר הזה ינכתב לפני שנים

#8 תומר27

תומר27

  • חבר/ה בפורום

נכתב ב- 18/02/2008 - 23:54

אני מצטרף לברכות - אחלה מאמר thumbsup.gif claps.gif clap.gif flowers.gif

#9 אורפז

אורפז

  • חבר/ה בפורום

נכתב ב- 21/02/2008 - 14:51

יפה אלעד תמשיך לעדכן
תוכים מגדלים מאהבה





eXTReMe Tracker