Tukim US Facebook

עבור אל תוכן



תמונה

חיקוי של הטבע בתהליך ההדגרה


  • אתה לא יכול לפתוח נושא חדש
  • אנא התחבר בכדי להגיב
3 תגובות לנושא זה

#1 eladbs

eladbs

  • חבר/ת עמותת מגדלי התוכים

נכתב ב- 10/07/2008 - 13:01

חיקוי של הטבע בתהליך ההדגרה - מאמר מאת דויד וישניא


בשביל רוב מגדלי התוכים עונת ההטלה והגוזלים הבאים בעקבותיה, הם נקודת השיא של תחביב מיוחד זה. לא אחת מתלבטים המגדלים אם לעזור לתהליך הטבעי ולהיעזר במדגרה, ואז לצפות בתהליך המופלא של היווצרות חיים חדשים מבלי להפריע למהלך הטבעי של האם הדוגרת. הניסיון מוכיח שהשאלה היא לא אם להשתמש במדגרה, אלא מה צריך לחפש בה כדי שתהיה תחליף הולם לאם הדוגרת.

תהליך ההדגרה בטבע משותף לכל בעלי הכנף במהותו הכללית שכן החימום של הביצים נעשה ע"י חום הגוף, אך לכל סוג של בעלי כנף דרושים תנאים שונים לקיום ההדגרה. לדוגמא, קן ההטלה – אצל "כנרים" יש קן הטלה פתוח ושטוח, ואילו אצל התוכים קן ההטלה הוא חור חלול בגזע עץ.

בגלל יחודו של תהליך ההדגרה מתעוררים קשיים הנובעים מהימצאותם של התוכים בשבי. ציפורים אלו מוגבלות על ידי הגורם האנושי בתנאים הניתנים להם משום שאין להם אפשרויות בחירה כמו בחירת בן הזוג, בחירת תא ההטלה, בחירת האוכל, חופש תנועה מוגבל וכו'. בנוסף מועברות הציפורים מאזורי המחייה הטבעיים שלהם לאזורי אקלים שונים, כך שהן נתקלות גם בקשיי הסתגלות למקום החדש. בעקבות קשיים אלו תוצאות ההדגרה בשבי בשיטות הקיימות אינן מספקות, ונעשים ניסיונות לשפר תוצאות אלו בעזרת מדגרות.

כמגדל בעל ניסיון וותק של שנים רבות חיפשתי פתרון כיצד לקבל תוצאות טובות יותר בהדגרה. עקבתי אחר התנהגות התוכים במהלך תהליך ההדגרה הטבעי שלהם, וערכתי בדיקות וניסויים כדי לאתר את הגורמים המפחיתים את הצלחת ההדגרה. מתוך החקר נולד הרעיון לפתח מדגרה שתפתור את הקשיים ותתאים לתהליך ההדגרה של התוכים תוך חיקוי התהליך הטבעי ככל שניתן.

user posted image
מדגרה מבית היוצר של דויד וישניא


ידוע כי הבסיס להדגרה הוא חום הגוף של הדוגרת והלחות הסביבתית. מתוך בדיקה שערכתי עלה כי טמפרטורת הגוף של האם הדוגרת היא כ- 41 - 40 מעלות צלסיוס, וטמפרטורת הביצים שנמדדה בעת הדגירה הייתה בין 35-39 מעלות צלסיוס במרכז הביצה. גוף הנקבה הדוגרת בא במגע עם הביצים, מחמם את החלק העליון של הביצה וכך מקרין חום על הביצים. ביצים שהיו קרובות לגוף האם הדוגרת היו בטמפרטורה גבוהה יותר, ואילו ביצים מרוחקות – הטמפרטורה שלהם הייתה נמוכה יותר. כמו כן נמדדו הפרשים בטמפרטורה בין החלק העליון של הביצה לחלקה התחתון. כאשר הנקבה הדוגרת יצאה לאכול, הטמפרטורה ירדה עוד יותר.

האם הדוגרת מגלגלת את הביצים בעזרת המקור שלה, וכך מחממת בכל פעם צד אחר של הביצה בזמן שהיא יושבת עליהם. מאחר שקליפת הביצים נקבובית ואינה אטומה , גורמים שינויי הטמפרטורה בביצים להתפשטות והתכווצות בתוך הביצה. כתוצאה מכך חדירת החמצן פנימה טובה יותר, והדבר תורם להתפתחות העובר. מרכיבים אלו של תהליך ההדגרה: חום האם הדוגרת וגלגול הביצים באמצעות המקור שלה מיושמים בבניית המדגרה ובעיצובה.

לשם הדמיית חום האם פיתחתי גוף חימום מיוחד בעל שטח פנים גדול מאד, שהטמפרטורה שלו קרובה לחום האם, והחום עובר לביצים בצורה שדומה יותר לתהליך הטבעי. שיטת חימום זאת יוצרת טמפרטורה אחידה על כל הביצים. מאחר שגוף החימום נמצא מעל הביצים, מתקבל אפקט דומה לגופה של האם הדוגרת, והחלק העליון של הביצים חם יותר מן החלק התחתון. הביצים מונחות בתחתית המדגרה ומגולגלות באופן אוטומטי בפרקי זמן קבועים באופן מקביל לתהליך הטבעי שמתבצע ע"י האם הדוגרת.

הלחות הסביבתית בטבע תלויה במיקומם הגיאוגרפי של האזורים השונים –תוכים מאזורי מחייה שונים דוגרים בתנאי לחות שונים, המתאימים להם. מאחר שהלחות היא גורם נוסף החשוב להתפתחות העובר ולבקיעה מן הביצה, יש במדגרה אפשרות ליצור תנאי לחות המתאימים לסוגי תוכים שונים, ובכך ליצור תנאים הדומים לאלו שבטבע. מדידת הלחות נעשית בעזרת מד לחות רטוב/יבש שפותח במיוחד למדידת הלחות בתוך המדגרה.


כל סוג של ציפור דוגרת על מספר אופייני של ביצים. תוכים דוגרים בדרך כלל על כ- 5 ביצים בו זמנית, בעוד שתרנגולת דוגרת על 25 ביצים, לשם השוואה. מסיבה זאת גודלה של המדגרה אינו גדול מדי (עד 25 ביצים של GRAY AFRICAN), והוא מותאם במיוחד לתוכים - כדי "לא לשים את כל הביצים בסל אחד". המדגרה בנויה בפשטות, וניתן לפרק ולהרכיב אותה במהירות ולחטא אותה בקלות.

שימוש במדגרה יכול למנוע תופעות המסכנות את תהליך ההדגרה כאשר התוכים אינם דוגרים היטב, כלומר, הם אינם מחממים את הביצים בצורה שווה או שהדגירה אינה רציפה – האם הדוגרת יוצאת לתקופות ארוכות מחוץ לתא ההטלה. לעיתים התוכים גם שוברים את הביצים.

תכנונה הייחודי של המדגרה מחקה את תהליך ההדגרה הטבעי ומאפשר קבלת תוצאות ריבוי טובות יותר. הגורמים הטבעיים בהם היא מתחשבת כמו חום, לחות וגלגול הביצים משתלבים בעיצוב יפה, נוח וקל לשימוש ולאחזקה. כל אלה יוצרים מדגרה יעילה ומתאימה לכל מגדל, הרותמת את תהליך ההדגרה הטבעי להצלחה.

user posted image
בקיעת גוזל ג'אקו במדגרה של דויד - תמונה מאת גיא שגיא

עובדות נוספות על הדגרה

א. מדידת הלחות היא בעייתית מאחר שהלחות היא יחסית, והיא גם משתנה עם שינוי הטמפרטורה. כאשר הטמפרטורה החיצונית נמוכה, והחום בתוך המדגרה 37.3 מעלות, הלחות בתוך המדגרה תרד. אם לא מוסיפים לחות, הביצים לא יבקעו. למדגרות דרוש מד לחות פשוט הבנוי על עיקרון מד לחות רטוב/יבש. במדי הלחות הדיגיטליים התצוגה יפה, אך,בדרך כלל, הם אינם מדויקים, ולכן אי אפשר לדעת כאשר הסטיות הן גדולות. מדי לחות דיגיטליים מדויקים יקרים מאד, וצריך לכייל אותם מידי תקופה. קיימים מספר סוגים של מדי לחות לבית, אך הם אינם מתאימים למדגרה.

הלחות הדרושה להדגרה היא בדרך כלל 55-65 אחוזי לחות, תלוי בסוג התוכים. במקרים מסוימים ניתן לבדוק אם הלחות מתאימה ע"י שקילת הביצה- איבוד משקל הביצה לכל משך ההדגרה צריך להיות ב-12%- 16%. בהתאם לכך צריך לעלות או להוריד את הלחות (רצוי מאוד בתוכים יקרים).

לדוגמה, ביצה במשקל 50 גרם – משך ההדגרה 26 יום
איבוד משקל רצוי: 50X16%=7.5 - 50X12%=6 (גרם)
איבוד המשקל למשך ההדגרה 6-7.5 גרם
איבוד משקל במשך:1 יום: 0.23-0.29 גרם, 2 ימים: 0.46-0.58 גרם


ניתן לשקול את הביצה כל כמה ימים ולבדוק את איבוד המשקל. אם איבוד המשקל עולה על הדרוש, יש לעלות את הלחות, וכאשר איבוד המשקל נמוך מדי, יש להוריד את הלחות. לחות נמוכה מידיי תגרום לייבוש הביצים, והעובר ימות בתוך הביצה. איבוד משקל של הביצה תלוי גם בעובי הקליפה של הביצה, כך שצריך לעשות ממוצע של מספר ביצים. לאחר שלומדים את התהליך, התהליך הוא קל לביצוע.

ב. אין להדגיר ביצים מיום הטלת הביצה. יש להמתין לפחות 24 שעות לפני התחלת ההדגרה.

ג. רצוי שטמפרטורת החדר בו מותקנת המדגרה תהייה מעל 18 מעלות. ככל שטמפרטורת החדר נמוכה יותר, יש צורך בגוף חימום חזק יותר, ואז הטמפרטורה המוקרנת מגוף החימום היא גבוהה יותר. טמפרטורה מעל 40 מעלות תפגע בביצים.

ד. אין להדגיר יחד ביצים ממקורות שונים. לאחר כל הדגרה יש לחטא את המדגרה. אפשר ללמוד ממדגרות גדולות של תרנגולות - שם ההקפדה על חיטוי היא גדולה מאד ואין מכניסים זרים לביקורים, וצריך לזכור שתוכים רגישים יותר מתרנגולות.




#2 eladbs

eladbs

  • חבר/ת עמותת מגדלי התוכים

נכתב ב- 10/07/2008 - 13:03

מאמר זה הועלה לאתר באישורם של דויד ואביבה וישניא.
ותודה רבה לדויד ואביבה על השיתוף במידע.
נא לא להעתיק מאמר זה לאתרים אחרים ללא אישור מפורש מדויד ואביבה וישניא.
לצפייה באתר של דויד ואביבה ומידע נוסף על המדגרות לחץ כאן


#3 ziv_10

ziv_10

  • חבר/ת עמותת מגדלי התוכים

נכתב ב- 10/07/2008 - 13:16

מאמר מדהים!! clap.gif
נושא הלחות ושקילת הביצים מאוד מעניין, לא שמעתי על הצורך בשקילתן.

דויד ואביבה, מאמר מעולה על מדגרות מעולות ומוכחות ברחבי העולם.
תודה לכם ולך אלעד.

#4 shays

shays

  • מורחקים

נכתב ב- 10/07/2008 - 15:29

לא סתם באה הצלחה הדפסתי את זה
"חבר של כולם הוא חבר של אף אחד."
למכירה קקריקים צעירים
וזוג גרין צ'יקים בדוקי מין האכלות יד
טל' 0523837924





eXTReMe Tracker